Защо Веган диета за Вашия космат приятел?

Защо веган?

Веганската диета е от полза за здравето ни, значително намалява влиянието ни върху планетата и спасява безброй животни от страдание. Хората избират веган начин на живот по различни причини и много стопани на домашни любимци желаят да хранят кучетата си според тези ценности на състрадание, екологизъм и общо благополучие.

От етична гледна точка веганството възпрепятства отглеждането, задържането и клането на животни, отглеждани за месо и други продукти. Изборът на веган начин на живот значително намалява използването на ресурси като земя, вода, енергия и други природни ресурси – всички те са необходими в огромни количества. От медицинска гледна точка е доказано, че веганството предотвратява или намалява риска от сърдечните заболявания, рак, диабет и други сериозни здравословни проблеми, както при хората, така и при кучетата.

Може ли веганската диета да отговаря на всички хранителни изисквания на кучето?

Кучетата, за разлика от своите предци вълци, са се развили еволюционно към това да бъдат всеядни, подобна на хората. Всъщност тяхната способност да усвояват и използват нишестета (растителни храни) успоредят тяхната еволюция заедно с хората в продължение на хиляди години. Кучетата имат определени хранителни изисквания и проучванията показват, че всички те могат да бъдат изпълнени с диетата на растителна основа. Както при всяка диета, диетата на растителна основа за кучета трябва да бъде правилно балансирана и пълноценна, за да се насърчи оптималното здраве.

Протеин

Кучетата се нуждаят от десет незаменими аминокиселини (градивните елементи на протеина). Тези аминокиселини са необходими за функционирането на клетките като синтеза на протеини и производството на ензими и антитела. Всичките десет незаменими аминокиселини могат да бъдат осигурени с балансирана диета на растителна основа.

Асоциацията на американските служители за контрол на фуражите (AAFCO) изисква минимално съдържание на суров протеин от 18% за поддържане на възрастни кучета и 22,5% за растеж и размножаване (кученца и бременни или кърмещи жени).

Таурин и L-карнитин

Тауринът и L-карнитинът са аминокиселини, които кучетата могат да получат чрез храната си, Както тауринът, така и L-карнитинът могат да бъдат произведени с помощта на вегански източници и включени в растителна диета. Всъщност добавката с веган таурин е стандартът за индустрията, дори и за месо. Природният таурин в месото от животни се неутрализира по време на процеса на нагряване и трябва да бъде добавен отново (обикновено в синтетична форма), за да се предотврати дефицит на хранителни вещества.

Витамин В12

Витамин В12 е важно хранително вещество за образуването на червените кръвни клетки, нервните функции и синтеза на ДНК. Предлага се в животински тъкани, но може да бъде включен и във веган диети във вид на добавки, които не са животни.

Могат ли кучетата да усвоят правилно веганската диета?

Благодарение на своята еволюционна история , успоредна на тази с хората и селското стопанство, кучетата са развили способността не само да храносмилат растителни храни, но и да ги преработват отлично като източник на хранене и енергия. В пълноценната и балансирана растителна храна се предлагат макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати) и микронутриенти (витамини и минерали) в количества, определени от AAFCO за хранене на кучета, точно както те се съдържат в храните с месо.

Ами кучетата с алергии?

Общите алергени при кучетата включват пшенично, соево и животинско месо (предимно пилешко и говеждо). Кучета с алергии, обриви, храносмилателни проблеми и друга изразена чувствителност могат да се възползват от храна, свободна от тези топ алергени. Ето защо, много склонни към алергия кучета изпитват намаляване или елиминиране на симптомите след преминаване към цялостна и балансирана, хипоалергенна растителна диета.

Shopping Cart